Félize

 

 

Wij brengen onze producten onder de naam Félize op de markt (spreek uit als Fee-Lies). In het Italiaans staat dat voor ‘zalig en vreugde brengend’. En dat geeft precies weer waar wij, onze dieren en onze mensen voor staan. Natuurlijk hopen we dat je na het proeven van onze producten hetzelfde zalige gevoel krijgt. Sterker nog, we garanderen dat!

Is de melk anders dan andere melk?

Onze geitenmelk zit boordevol liefde. Dat proef je, echt waar. Wat minstens zo goed is om te weten: onze rauwe melk is pure melk. Deze wordt dus niet gestandaardiseerd en we voegen geen smaak- of conserveringsmiddelen toe. Doordat we de melk niet bewerken, verschilt de vet- en eiwitsamenstelling van onze melk – en dus van onze Félize producten – gedurende het jaar. Dat kun je ook proeven. Meestal hangt deze smaakverandering samen met de seizoenswisselingen. En dat heeft dan weer te maken met de samenstelling van het voer. Want net als in de natuur verandert dat elk seizoen. Vooral het gras is van invloed. Het voorjaarsgras geeft bijvoorbeeld een andere smaak dan het zomergras. En het najaarsgras geeft ook weer een andere smaak dan het zomergras. Is dit erg? Wij vinden van niet. Zo ging het vroeger ook altijd. Het hoort bij een natuurlijk, ambachtelijk product.

Verzuivelen

Bij de nieuwe weg die we met Geiten Melk Maasdriel zijn ingeslagen, hoort ook het verzuivelen van onze (h)eerlijke melk. Aanvankelijk wilden we graag zelf yoghurt en kaas maken. Daar zitten echter veel haken en ogen aan. Denk aan bestemmingsplannen, benodigde investeringen in machines en het minimum aantal liters dat je zelf moet kunnen produceren. Daarom hebben we die wens laten varen. Vanuit financieel en milieutechnische oogpunt was het gewoon niet verantwoord. We zouden slechts twee volle dagen in onze eigen zuivelruimte aan het werk zijn. De overige dagen zou de apparatuur en het gebouw onbenut blijven. Zonde, toch?

 

Dus pasten we onze plannen aan. We gingen op zoek naar een externe partij die onze melk wilde verzuivelen. Die moest dan wel dezelfde basis ideeën hebben als wij. Dus oog hebben voor mens, dier en milieu. Het is niet te geloven, maar die partij vonden we om de hoek! In het Waaldorp Haaften. Daar runnen Aico en Kirsten de Jongh hun Zuivelboerderij De Buitenhoeve. Zij bleken op zoek te zijn naar een bedrijf dat hen kan voorzien van geitenmelk om daarmee mooie producten te maken. Hun klanten vroegen daarom. Alsof het zo moest zijn!

 

De Buitenhoeve past perfect in ons plaatje. Aico en Kirsten verzuivelen hun eigen koeienmelk en hebben al heel wat prijzen gewonnen met hun kazen, yoghurt en hangop. Ze verkopen deze producten in hun eigen winkel, waar ze ook de streekproducten van andere leveranciers aan de man brengen. Daarnaast leveren ze aan andere winkels. Als hun klanten nu naar geitenmelkproducten vragen, kunnen ze ‘ja’ verkopen. Want na een uitgebreide testperiode waarin Kirsten de eerst yoghurtjes maakte en wij met Aico de wrongel uit de kaastobbe schepten, zijn we vol enthousiasme de samenwerking aangegaan,. Met prachtige kazen als resultaat.

 

Cumlaude geslaagd!

Die geitenkazen verkopen we dus onder de naam Félize, net als onze andere producten. Dat wij niet de enigen zijn die onze kazen lekker vinden, blijkt wel. Onze truffelkaas heeft bij de landelijke Cumlaudeverkiezing al brons behaald! Het geheim van onze kazen? Dat zit hem in de melk die we daarvoor gebruiken. Die moet écht vers zijn. Daarom mag deze niet ouder zijn dan 24 uur. In de praktijk blijven we zelfs ver onder die grens: we verwerken de melk binnen 17 uur. Fantastisch, toch? We zijn met z’n allen supertrots op de kwaliteit van onze kazen en yoghurt.