Gelderse geitenhouder te zien in nieuw RTL-programma ‘Wie de boer niet kent’

Gepubliceerd op 7 april 2022 om 00:00

 7 april 2022 - Velddriel - Gelderland 

Peter Vogel en zijn vrouw Anja runnen sinds 2012, een geitenboerderij in Velddriel (GD). Op dit moment melken ze elk jaar 750 geiten en worden er tussen de 200-400 lammetjes geboren. Ze zijn een van de twaalf deelnemers aan het nieuwe programma ‘Wie de boer niet kent’. Op 27 maart was de eerste aflevering te zien op RTL 4.

 

Geitenmelk Maasdriel, het bedrijf van Peter, Anja en Stefan van Eck heeft een kort lijntje met kalverintegratie VanDrie Group. Dat bedrijf is een van de drie initiatiefnemers voor het programma. „Wij kopen via hen melkpoeder in van Alpuro Breeding. Vandaar dat we bij hen bekend zijn. Uiteindelijk zijn we benaderd voor het programma vanwege onze bedrijfsfilosofie”, zegt Peter Vogel. Het bedrijf maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen en alle machines zijn volledig elektrisch. Hiermee zijn ze het enige bedrijf binnen de sector, die op deze manier produceert.

Ervaring

Zijn deelname was voor Vogel zijn eerste ervaring met tv. Voor zijn bedrijf heeft hij echter wel ervaring al gehad camera‘s. „Wij hebben een paar jaar geleden een bedrijfsfilm voor op onze site laten maken door iemand uit het dorp. Toen stond ik wel gespannen voor de camera omdat er ook geen vragen gesteld werden maar je zelf iets moest zeggen.”

Tijdens de opnames van het programma was hij echter minder gespannen. „Het eerste half uur zie je de camera staan, maar het ging allemaal zo spontaan dat je uiteindelijk vergeet dat hij er staat. Daarbij hielp het ook dat Kim-Lian van der Meij (gastpresentatrice) er was en ze enthousiast vragen aan mij stelde over het bedrijf. Zij heeft ervaring met tv en ik met het onderwerp, dus zo konden we elkaar een beetje helpen.”

Opnames

Voorafgaand aan de opnamedag kreeg Vogel al bezoek van het productiebedrijf. „Ja dat vond ik zelf ook wel prettig. Twee weken voor de opnames zijn twee mensen van de productie langs gekomen om kennis te maken en te bekijken wat ze wilden gaan filmen.” Er was geen afgebakend plan voor het filmen op het bedrijf. „Van te voren is alleen een A4tje met acht punten gemaakt over wat op ons bedrijf interessant is om in beeld te brengen. Er is ook een uitgebreid script geschreven, om de dag soepel te laten verlopen”

Draaidag

„Bij ons zijn ze één dag geweest om alles te filmen. Ze hebben in totaal 8 tot 10 uur gefilmd. Uiteindelijk is van al het beeldmateriaal er een stuk van zeven minuten van overgebleven. We hadden de mogelijkheid om het stukje vooraf te zien, maar hadden geen op- of aanmerkingen op de film. Dit heeft ook te maken met onze transparantie als bedrijf zijnde dat we alles willen laten zien.” Vogel en zijn bedrijf waren in de eerste aflevering op zondag 27 maart te zien.

Deelnemers

De geitenhouder had nog geen contact met andere deelnemers uit de serie. „Ik heb nog niemand uit de serie benaderd, maar ben wel van plan om dit te gaan doen. In de serie zijn er een aantal boeren, die net zoals wij zelf producten maken en verkopen. Misschien is het leuk om in de toekomst ze te benaderen om mogelijk samen te gaan werken of elkaar producten te verkopen.”

Naast hun eigen aflevering is Vogel de hele serie op de voet aan het volgen. „We zitten thuis als fans voor de buis. Normaal zou ik er niet speciaal voor gaan zitten, maar nu wel. Als ik in de stal bezig ben belt mijn vrouw zelfs op om me te waarschuwen dat het programma zo begint. Ik wil graag ook kijken naar collega-boeren, die in de serie aan het woord komen.”

Terugblik

Hij kijkt erg positief terug op de deelname aan het programma. „Dat er zoveel bij zou komen kijken had ik van tevoren niet gedacht. Het was best intensief, maar we hebben er heel veel plezier aan gehad. Ik had niet verwacht dat het programma zoveel impact zou hebben. We hebben veel reacties op onze sociale media gehad, veel meer dan verwacht”, sluit de geitenhouder af.

De uitzending is ook terug te kijken via deze link

Tekst: 

Beeld: ICP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.