Peter Vogel boert dynamisch en duurzaam – ‘750 geiten moet uit kunnen’

Gepubliceerd op 3 maart 2022 om 00:00

Wilma Wolters  | 03-03-2022 | Uit vakblad Geitenhouderij 1 2022  | Leestijd 7 minuten

 

Peter Vogel had nog nooit in zijn leven een geit gehad. Op zijn 35ste kocht hij een geitenbedrijf omdat het op z’n pad kwam. Zijn onbekendheid met de sector zit hem geenszins in de weg. Hij boert dynamisch, zoals hij het noemt, en wil de duurzaamste kaas en zuivel van Nederland maken.

De 27 meter brede grijze gevel van de kantoorruimtes en geitenstal in Velddriel doet imposant aan. Peter Vogel (45) komt energiek aanlopen en begint direct te praten. Als een waterval. Later, als we in de geitenstal lopen, praat hij nog steeds graag. Trots vertelt hij dat de geiten allemaal in één grote groep lopen, en zo rustig zijn. Dat klopt. Een groter contrast tussen dieren en eigenaar is nauwelijks voor te stellen.

Peter Vogel (l) met bedrijfsleider Stefan van Eck.

Agriturismo als voorbeeld

De rust onder de dieren is een van de dingen die Vogel voor ogen had toen hij dit bedrijf in handen kreeg, evenals het maken van een product onder eigen merk. “Mijn vrouw Anja en ik gaan al jaren in de Alpen in Oostenrijk en Italië op vakantie. We genieten daar altijd van het agriturismo, het verblijf op kleinschalige boerderijen met toerisme als neventak. Dat hebben we geprobeerd als voorbeeld te stellen voor ons bedrijf. Het grote staat ons niet aan, we willen liever kleinschalig zijn en mensen op de boerderij ontvangen”, aldus Vogel.Samen met bedrijfsleider Stefan van Eck heeft hij zich tot doel gesteld om met 750 melkgeiten een inkomen te genereren, zelf een product te ontwikkelen, diervriendelijk te boeren en het milieu zo min mogelijk te belasten. Dat laatste is voor Vogel vanzelfsprekend. Hij heeft een bouwbedrijf, waarmee hij sinds hij geiten is gaan melken in 2015, voornamelijk advieswerk verricht. “In de bouwwereld werken we al jaren met lean green, CO2-ladders en dat soort zaken. Ik denk dat dat ook in de agrarische sector komt.” Dus gebruikt het bedrijf geen fossiele brandstof, is het energieneutraal en stoot het geen CO2 uit door machines. “We hebben geen trekker meer, maar een elektrische loader, er liggen zonnepanelen op het dak en de warme lucht uit de stal gebruiken we om andere ruimtes te verwarmen.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.